Nationale parken

We beschrijven op deze website het overzicht van alle nationale parken in Nederland. Zo kun je makkelijk in een overzicht zien welke parken er bij jou in de buurt liggen en welke prachtige parken er nog allemaal gevonden kunnen worden in Nederland. Per provincie zijn de nationale parken geselecteerd en weergegeven.

Groningen
In Groningen ligt maar één nationaal natuurpark dat bezocht kan worden. Dit is het Nationaal Park Lauwersmeer wat een grootte heeft van 6000ha. Het natuurpark is in het jaar 2003 op de lijst gezet van Nationale parken. In het park kan een meer gevonden worden, waarvan meerdere delen bevaren kunnen worden.

Friesland
Het Nationaal Park Schiermonnikoog is een prachtige natuurpark gelegen in Friesland. Het park bestaat uit duinen, schitterende bebossing, kwelders en polders. Naast dit park kan er nog een park gevonden worden in deze provincie namelijk het Nationaal Park De Alde Feanen. In dit natuurgebied komt een laagveenmoeras met meren, petgaten, rietlanden, veenplassen en moerasbossen voor.

Drenthe
Drenthe is een provincie waar maar liefst drie nationale parken gevonden kunnen worden. Het eerste natuurgebied is Nationaal Park Drents-Friese Wold, dit is een subliem gebied met bos, stuifzanden en heidegebieden. Het tweede natuurgebied wat gevonden kan worden is Nationaal Park Dwingelderveld met een grootte van 3700ha. In dit park kunnen meerdere hoogteverschillen gevonden worden, die ervoor zorgen dat het maken een wandeling door het gebied spannend is. Het natuurgebied bestaat uit ruim veertig vennen, waarvan vele ontstaan zijn door de ijstijd. Het laatste park dat gevonden kan worden in Drenthe is Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. In dit park wordt er breed naar de term natuur gekeken. Er is namelijk niet alleen een natuurlandschap, maar ook leefbaarheid en landbouw.

Overijssel
Overijssel is ook één van de provincies in Nederland waar veel mooie natuur gevonden kan worden. Het gebied is in het verleden gebruikt voor veenwinning. Tegenwoordig wordt nog steeds 1000ha gehanteerd voor rietteelt. Het nationaal park is in 1992 opgericht en is in 2009 onder handen genomen. Het andere nationale park dat gevonden kan worden in de provincie Overijssel is Nationaal Park Sallandse Heuvelrug dat gekenmerkt worden door heuvels in de vorm van een rug. Deze heuvels zijn ontstaan door de ijstijd en op deze plek bevinden zich de laatste korhoenders.

Gelderland
In Gelderland kunnen het Nationaal Park Veluwezoom en Nationaal Park De Hoge Veluwe gevonden worden. Het zijn beide grote parken met prachtige bebossingen waarin dieren zich schuil houden. Ook zijn beide gebieden rond de jaren dertig toegevoegd aan de lijst van nationale parken. Park Veluwezoom is het eerste natuurgebied in Nederland dat op deze lijst gezet is. Wil je wild schieten dan is dit park ideaal, ze hebben namelijk twee wildkansels opgezet waaruit je het wildleven kunt bekijken. Het Park De Hoge Veluwe is een subliem gebied waar je terecht kan voor Deelense was, mooie zandverstuivingen en jong groen.

Flevoland
In Flevoland bevinden zich geen Nationale Parken.

Limburg
Toegevoegd in 1996 aan de lijst van nationale parken is Nationaal Park De Maasduinen. Het natuurgebied gelegen in de provincie Limburg kent heide- en bosgebieden. De Maasduinen is maar liefste 4500ha groot en bezit schitterende stuifduinen. Het andere park dat gevonden kan worden in Limburg is Nationaal Park De Meinweg waar zo'n 110 verschillende soorten vogels gespot zijn. Het kenmerk waar het natuurgebied om bekend staat is het terraslandschap.

Noord-Brabant
In deze provincie bevinden zich maar liefst 4 sublieme nationale parken, een provincie waar je dus volop kunt genieten van de natuur. Het eerste park is het Nationaal Park De Biesbosch. Deze bestaat uit schitterende gebieden. In het gebied kunnen natuurlijk ook wilde dieren gevonden worden. Het park staat bekend om de koppel zeearenden, bevers, otters en de Schotse Hooglanders. Een ander natuurgebied is Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide dat op de grens van België ligt. In dit park kunnen enkele vennen, heide, bos en stuifduinen gevonden worden. Het derde National Park is De Loodse en Drunense Duinen dat voornamelijk bestaat uit zandverstuivingen en naaldbebossing. In het gebied liggen schitterende fiets- en wandelpaden, waarvan je kan genieten tijdens een dagje in de vrije natuur. Het laatste park in dit rijtje is Nationaal Park De Grote Peel dat voor een gedeelte in de provincie Limburg ligt. Bij dit sublieme natuurgebied kan een natuurcenter gevonden worden waar je informatie kan opvragen met betrekking tot de dieren en de wandelpaden die in het gebied voorkomen. In Noord-Brabant kun je volop genieten en tot rust komen.

Utrecht
In Utrecht ligt het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit is het gebied waar de zeldzame boommarter zich verschuild. Dit dier kan gevonden worden in plekken met veel bebossing en eet andere dieren, aangezien het een carnivoor is. Naast dit zeldzame dier kunnen er vele vogels gevonden worden in de mooie stuk natuur. Wanneer je wilde dieren wilt gaan fotograferen, kun je in dit park terecht voor de edelhert, de das, de ree, de vos en het everzwijn.

Zeeland
In Zeeland bevindt zich het grootste nationaal park van Nederland. Het gebied is maar liefste 37000ha groot. Het gebied word begrensd door middel van duinen. Dieren die gevonden kunnen worden in dit prachtige gebied zijn de bruinvissen en zeehonden. De vogels in dit gebied vinden hun eten tijdens zodra het eb wordt, dit is mogelijk doordat het voedsel achter blijft in platen en slikken.

Zuid-Holland
In deze provincie bevinden zich geen nationale parken, wel deelt de provincie een nationaal park met de provincie Noord-Brabant, meer informatie hierover vind je bij de provincie Noord-Brabant.

Noord-Holland
Het Nationaal Park Duinen van Texel bestaat uit een groot aantal gebieden zoals onder meer de Hors, Bollekamer, Muy, Duinpark en Geul. Het schitterende park kan gevonden worden op het eiland Texel. Als je dus een weekendje wilt gaan genieten van de natuur op het eiland Texel kies er dan voor om een bezoekje te maken aan dit natuurpark.